January 30, 2015

Hoe is het ontstaan? Two Oceans Marathon 2015

Op 4 april 2015 liepen Marco van Leeuwen en Ed Kooijman de Old Mutual Two Oceans Marathon in Kaapstad.

Géén gewone marathon maar een ultramarathon over 56 kilometer over het Kaaps schiereiland in Zuid-Afrika. Twee serieuze bergpassen en onderweg zowel de Atlantische als de Stille Oceaan (deze fantastische video geeft je een idee wat voor avontuur we hebben beleefd).

Naast de uitdaging die het natuurlijk was om deze 56 kilometers te volbrengen, ging deze loop over de lol en vriendschap die je met hardlopen zo vaak vindt. Wij hadden een plannetje bedacht waardoor we onze unieke ervaring konden delen. Want als er één sport is die toegankelijk is voor iedereen, dan is dat hardlopen, en speciaal geldt dat voor Afrika.
Wij zijn een week in Zuid-Afrika geweest en hebben daar verbinding gelegd met locale atletiekclubs. We hebben via het shirtjes ruilen enorm veel locale lopers ontmoet, met een aantal een stukje getraind en met name heel veel plezier gehad!

runnersHet idee vooraf was als volgt:

‘We gaan shirtjes ruilen, net als in voetbal. En jij <bevriende hardloper in Nederland> kan meedoen! Je neemt één van je hardloopshirtjes (waar je er vast veel te veel van hebt), maakt een foto van jezelf in dat shirt. Dat shirt nemen wij mee naar Kaapstad. Daar geven we dit shirt aan een Zuid-Afrikaanse loper, ruilen hem voor een glimlach en maken een mooie foto. En, als je geluk hebt, krijgen wij ook een shirt van hem/haar en nemen dat mee voor je terug. Zo is de link gemaakt. Wie weet wat voor nieuwe avonturen er voor je klaar liggen!
Doe je mee? Onze Facebookpagina Shirtjesruilen staat klaar en daar kan je je foto achterlaten. Dit kan ook via Instagram of Twitter, jij bepaalt. Verpak je shirt in een afgesloten plastic tas, zet je naam erop en lever deze af bij Marco of Ed.’

Dit idee sloeg enorm aan. Voordat we het wisten hadden we een koffer vol shirts. We hebben er ongeveer 100 mee naar Kaapstad genomen. Alle shirts zijn naar een (Zuid-)Afrikaanse loper gegaan, de meesten hebben we met een gulle glimlach gefotografeerd, mooie verhalen mee teruggekregen én er gingen ongeveer 50 ruilshirts mee retour naar Nederland! Check onze instagram-pagina voor een overzicht van de shirts.
Nog steeds hebben Nederlandse en Zuid-Afrikaanse lopers onderling contact via met name Facebook. Hoe gaaf is dat?

Dit traject gaf zoveel energie en plezier dat we het willen delen! De Runner’s World pikte ons verhaal op. Ook Le Champion heeft ons verhaal gehoord. Tijdens de halve marathon van Egmond 2016 hebben we het toegepast én het was lachen! Probeer het ook eens!